Monday, 20 May 2013

SeLaMAt HaRI IbUUUU......... LuV FrOM SYaHMI..........

Assalamualaikum semua...

Sebenarnyee dh lmbt utk wish hari ibu ni.. tapi ini jee laa masa yg ade utk ibu berbolgger... hehe.. jadi tidak salah rasenyee jika ibu ingin mengucapkan "SEMALAT HARI IBU" untuk semua yg bergelar ibu sama ada secara langsung atau tidak langsung.. sesungguhnyee pengorbanan seoran ibu tu amat lah berharga.. tiada kata atau pun wang ringgit yang mampu menggantikan jasa seorang ibu.. jasa seorang ibu dalam membesarkan, mendidik, meyayangi, mendodoikan sepanjang malam, menjaga kite waktu sakit, sanggup tidak makan demi anak2nye dan bermacam2 lagi pengorbanan seorang ibu.. jadi kite sebagai anak hendaklah menghargai pengorbanan ibu kite selagi die ade di dunia ini.. seperti saya, ibu saye telah kembali ke rahmatullah pada 29 Julai 2005... betapa saye sedih apabila menyambut hari ibu tapi dengan ketiadaan ibu di sisi..

Mak...

sesungguhnyee pengorbanan mak sungguh besar dalam membesarkan kami adik beradik.. Mak adelah Mak yg terbaik di dunia ini.. tiada siapa dapat menandingi kehebatan mak.. dan kami adik beradik tidak mampu membalas jasa dan pengorbanan mak selama ini..

Masih terimbas di memori ku.. bagaimana kesusahan kami adik beradik dulu.. kalau ade rancangan bersama mu waktu itu sudah tentu kami adalah di antara keluarga yg terpilih.. manakan tidak, kami duduk di rumah flat kepunyaan kerajaan ipoh yg terletak di tengah2 pekan ipoh yg sewanyee hanya berjumlah 100 sebulan.. dengan 100 sebulan pun kami masih tidak mampu membayarnyee.. kami duduk di flat tersebut 2tahun tanpa membayar sewa.. itupn nasib kami baik keranan ade kawan arwah ayah yg bekerja di Majlis Bandaraya Ipoh yg kesian kan kami dan tidak mengutip sewa tersebut.. tapi selepas 2 tahun, kami sekeluarga dihalau keluar dari rumah tersebut kerana tidak membayar sewa.. nasib baik arwah mak ade membeli rumah di taman jati.. rumah yg aku diami sekarang.. itupn sbb mak kerja dgn kerajaan jadi senang utk membuat pinjaman.... waktu tu gaji arwah mak kecik.. mak hanya bekerja sebagai kerani di hospital ipoh dan arwah ayah pula sebagai pesara kerajaan dan ayah mempunyai 2 isteri.. jadi mmg kami xmampu utk hidup mewah waktu itu.. masih aku teringat bagaimana kami terpaksa mengutip betik muda di belakang rumah2 org di sekitar tmpt tinggal kami semata2 utk direbus dan di jadikan lauk utk kami makan.. pada masa itu, nak makan nasi sekali sehari pn belum tentu lagi.. kami hanya makan nasi berlaukkan sambal yg diperbuat daripada cili kering dan garam.. bygkan betapa susah nyee kehidupan kami waktu itu.. rumah yg kami diami tidak mempunyai bekalan air dan juga elektrik.. hari2 kami mandi di tepi tong sampah di bawah flat tersebut.. kami duduk di tingkat 3 jadi kami adik beradik akan beratur di setiap tingkat tangga utk mengangkat air.. kakak sulung di tingkat bawah, no2 di tingkat 1, no 3 di tingkat 2 dan aku di tingkat 3.. kami bergilir2 mengangkat air utk kegunaan kami.. kami xtgk tv, xde radio.. tapi kami kaya dgn kebahagiaan.. sbb arwah mak beri dan limpahi kami dgn kasih sayangnyee sbg seorang ibu yg amat menyayangi anak2nyee.. kami BAHAGIA MAK...

masih segar diingatan ku waktu aku demam arwah mak sanggup xtido semamalaman utk menidurkan ku dan mendodoi ku di ribaan nyee.. waktu itu ape saje kemahuan ku akan dituruti.. aku nk buah anggur, event die xde duit pn die sanggup berhutang dan belikan.. bile dipikir2kan balik terase mcm kejamnyee aku waktu tuu.. walaupn mak xmampu tapi baju sekolah kami dan juge beg serta kasut sekolah kami berganti setiap tahun.. mak sanggup tak makan demi memenuhi semu kelengkapan sekolah kami.. baju raye dan kasut raye juge akan berganti setiap tahun.. sesungguhnyee rezeki itu mmg datangnyee dari Allah.. walau mak xmampu tapi rezeki sentiasa ade utk memberi kebahagiaan kepada kami adik beradik.. kuih raye juge pastinyee kuih raye yg akan kami sekeluarga buat sendiri dan mmg sedap.. kami akan membuat sendiri kuih raye, rendang, lemang dan juge bahulu.. itulah kebahagiaan kami sebenarnyee.. aku amat merindui kenangan2 tersebut.. kalau lah masa boleh diundur pastinye akan ku undur mase kenangan bersama arwah mak.. kalau nk diceritakan segala jasa dan pengorbanan mak 3hari 3malam pun belum tentu habis..

ni laa arwak mak 
RAJA ZABEDAH BT RAJA MD NOOR
14 APRIL 1948-29 JULY 2005


Nnt akan ku buka satu entry utk menceritakan kenangan kisah silam ku yg patinyee akan menjadi tatapan adik yg ibu sayang - syahmi.. moge jadi pengajaran pada mu syahmi sbb blog ni dicipta khas utkmu syahmi semoga suatu hari nnt dikau dpt membaca luahan ibu ini dan ibu nk syahmi tau yg ibu amat menyayangi syahmi... tiada ape yg dapat menggantikan mu nak.. kamu adalah insan istimewa yg hadir dalam hidup ibu untuk memberi ibu kebahagiaan yg ibu dan yah cari selama ini..

untuk hari ibu yg ibu sambut bersama ayah, abang nabil dan syahmi jugak tidak kurang meriahnyee.. 12 MAY 2013.. ibu jadi permaisuri hari tuu.. pagi2 lagi ayah dah bawak kite anak beranak keluar makan kt Jusco.. itu tmpt pilihan abang nabil.. sbb die nak main play ground.. syahmi pulak duduk ngan ibu kt food court tu makan...  makan... makan... siap bedal 2 biji telur stgh masak.. xcukup lak tu hehe.. xpe dik kamu nak membesar ibu tau..

ni laa adik hari tu..
12 MAY 2013..
menyambut hari ibu..
comeykan adik..

yang abang pulak pagi2 dah bagi ciuman hari ibu kat ibu waktu dalam kereta.. abg jugak ade melukis dan menghadiahkan sekeping kad mother's day utk ibu.. cerdik betul abg.. dulu ibu waktu 6 tahun mane tau ape2 lagi.. hehe.. sesungguhnyee ibu bersyukur mempunyai anak2 yg amat cerdik dan baik.. inilah anugerah yg tidak terhingga dari Allah S.W.T. kepada ibu.. abu amat menyayangi kalian..


tgk laa abg nabil tuu.. 
pagi2 dh cium ibu.. 
bodek nk g jusco main play ground..

 ni pulak card yg abg nabil buat utk ibu..
so sweet..
thanxx nabill..
luv u so much..


tak lupe juge pade my hubby honey bunny yg melayan isteri mu ini sepanjang hari.. actually sepanjang hidup kot.. insyaAllah.. sayang abg sgt2.. sesungguhnye pengorbanan abang pada ayang tidak ternilai.. abang adalah suami yg bertanggungjawab, baik dan penyabar.. xde org yg sanggup layan kerenah dan panas baran ayang.. hanye abang seorang.. ibu bersyukur mempunyai suami seperti abg dan satu permintaan ibu jgn lah berhenti menyayangi kami ibu, dan anak2 mu ini.. kami sayang kat ayah sgt.. hehe.. di hari ibu ini ibu berjanji akan memberi sepenuh kasih sayang pada ayah dan juge anak2...


 ayah belanje kenny rodgest.. 
thanxx ayah..
luv u so much..
mmuuaahhhh...

ayah dan ibu..
HAPPY MOTHER'S DAY TO ALL..


ok laa ibu nk siapkan entry hari guru pulak.. tata titi tutu...

4 comments:

oakleyses said...

oakley sunglasses, louis vuitton handbags, louis vuitton, chanel handbags, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton outlet, tory burch outlet, polo ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, louis vuitton outlet stores, michael kors outlet, oakley sunglasses, coach outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, burberry outlet, air max, nike free, louboutin outlet, true religion jeans, coach factory outlet, ray ban sunglasses, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet, prada outlet, michael kors outlet, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, louboutin, longchamp handbags, coach outlet store online, coach purses, oakley sunglasses cheap, longchamp handbags, gucci outlet, jordan shoes, tiffany and co, nike shoes, kate spade handbags, air max, louboutin, prada handbags, burberry outlet, tiffany and co

oakleyses said...

oakley pas cher, nike roshe run, ray ban sunglasses, sac louis vuitton, sac longchamp, michael kors, louboutin, air force, sac hermes, sac louis vuitton, hollister, air jordan, nike tn, abercrombie and fitch, ray ban pas cher, louis vuitton uk, air max, polo lacoste, louis vuitton, timberland, hollister, vanessa bruno, sac burberry, michael kors, hogan outlet, nike air max, north face, nike blazer, michael kors pas cher, true religion outlet, polo ralph lauren, lululemon, north face, sac guess, air max, ralph lauren, air max pas cher, true religion outlet, converse pas cher, new balance pas cher, mulberry, longchamp, nike free, vans pas cher, nike free pas cher

oakleyses said...

nike roshe, nfl jerseys, north face jackets, reebok outlet, canada goose jackets, canada goose, ferragamo shoes, ghd, nike trainers, new balance shoes, instyler, uggs outlet, p90x, celine handbags, north face outlet, mcm handbags, soccer shoes, asics running shoes, canada goose outlet, babyliss pro, barbour, birkin bag, ugg, herve leger, wedding dresses, mac cosmetics, nike huarache, insanity workout, marc jacobs, chi flat iron, ugg boots, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, bottega veneta, lululemon outlet, vans shoes, nike roshe run, ugg australia, giuseppe zanotti, valentino shoes, mont blanc, rolex watches, soccer jerseys, ugg pas cher, longchamp, ugg boots, beats by dre, hollister

oakleyses said...

nike roshe, nfl jerseys, north face jackets, reebok outlet, canada goose jackets, canada goose, ferragamo shoes, ghd, nike trainers, new balance shoes, instyler, uggs outlet, p90x, celine handbags, north face outlet, mcm handbags, soccer shoes, asics running shoes, canada goose outlet, babyliss pro, barbour, birkin bag, ugg, herve leger, wedding dresses, mac cosmetics, nike huarache, insanity workout, marc jacobs, chi flat iron, ugg boots, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, bottega veneta, lululemon outlet, vans shoes, nike roshe run, ugg australia, giuseppe zanotti, valentino shoes, mont blanc, rolex watches, soccer jerseys, ugg pas cher, longchamp, ugg boots, beats by dre, hollister