Thursday, 17 November 2011

nEoNaTAL WarD Dan IJN...


SYAHMI,
Syahmi nak tau tak, waktu 9hari syahmi dilahirkan, Syahmi ngan ibu dh pergi ke IJN.. Kite pegi naik ambulan.. syahmi mmg anak yg advanture, seumur hidup ibu xpernah naik ambulan, tapi demi syahmi ibu rela walaupn ibu baru 9 hari dlm pantang.. ibu ingat lagi tanggal 14th OCT 2011, sehari lepas birthday ibu, pagi2 lagi ibu dh tunggu kt NICU utk ikut syahmi pergi IJN. Abang nabil ngan ayah pn ade hantar ibu pagi tu.. hari tu ade 2 kes yg kene g IJN, satu lagi kes lebih kurang mcm Syahmi jugak, baby tu tangan pendek, sakit jantung dan xde salur dubur.. tapi jantung die lenih kronik kalau nk dibandingkan ngan syahmi, sbb die ade jantung berlubang, injap tersumbat dan bocor.. die g IJN utk dioperate terus.. ibu jadi resah sbb ibu masih xtau status jantung syahmi waktu tu.. ibu hanye mampu berdoa jgn laa jantung syahmi teruk mcm tuu.. lepas tu dalam ambulan rase cam nak tercabut jantung sbb die bawak laju gile.. siap langgar side mirror kete lain lagi.. menakutkan.. tapi xpe itu semua satu pengorbanan utk syahmi tersayang..syahmi tau tak hari tu jugak abang nabil dpt tgk syahmi face to face, waktu doctor nk transfer syahmi dlm ambulan, abg nabil dpt tgk syahmi.. syahmi tau ape abg nabil ckp, “comel nyee adik abang”.. terharu ibu sbb abg nabil mmg cerdik dan sayang kan syahmi.. syahmi tau tak waktu ibu nk naik ambulan, ibu terjatuh kt tangga ambulan, ibu xtau kenape sbb lutut ibu tiba2 rase lembik, walaupn luaran ibu nmpk kuat tapi sebenarnyee ibu lemah.. ibu tgh susah hati sgt2.. ibu takut mengenangkan keadaan syahmi waktu tu.. tapi ibu memanjatkan kesyukuran terhadap Allah sbb keputusan scan jantung syahmi menunjukkan yg keadaan jantung syahmi tidak lah begitu kronik, syahmi cume ade jantung berlubang, mmg berlubang besar tp tidak perlu dioperate serta merta.. doctor ckp ibu blh bawak blk syahmi, jaga cam baby biasa. Cume kene berhati2 takut klu syahmi tiba2 sesak nafas atau bertukar menjadi kebiruan.. jantung syahmi masih tidak menunjukkan ape2 tande yg kritikal.. Alhamdulillah.. ibu bersyukur sgt2.. mase balik dlm ambulan, semangat ibu berkoabr2 nk jage syahmi.. nak bawak syahmi balik umah.. tak sabar rasenyee..

Sehari lepas syahmi g IJN, syahmi ditransfer ke neonatal ward.. itu maksudnyee syahmi dh stable.. syahmi ditransfer ke sane utk ibu belajar care nk menyusu syahmi jee.. yelah dh 10 hari syahmi gune tiub utk minum susu, skrg kenalaa belaja care nk hisap susu sendiri.. inilah cabaran yg agak sukar utk ibu.. tapi ibu tempuhi juge.. walaupn amat sukar sekali nk mengaja syahmi hisap susu sendiri, doctor suruh ibu beli botol heberman.. ibu dh beli .. mahal betul rm170 sebotol.. tapi syahmi masih xpandai nk hisap sendiri.. bile diassess oleh occupational therapy rupenyee syahmi xpandai menelan.. jadi die ajar ibu camne nk wat exercises supaya syahmi pandai menelan.. hisap pn syahmi xpandai.. akhirnyee ibu terpaksa bg susu syahmi gune botol yg muncngnyee sudu bkn putting.. syahmi tau, nk habiskan 50ml susu ibu terpaksa ambik masa sejam stgh.. kdg2 syahmi muntah lepas susu habis.. kecewanyee ibu dh lah susah nk minum, muntah lak tu.. xpelah.. mungkin ini lah dugaan utk kite.. yg penting kite bersabar jee.. lepas tu nurse kat sane semua puji syahmi, deorang cakap walaupn syahmi ni istimewa, tapi syahmi baik dan xmenyusahkan.. dan kalau syahmi nak tau smpi skrg saat ibu coretkan luahan hati ibu ni, syahmi mmg xmenyusahkan ibu.. senang sgt nk jaga syahmi.. syahmi mmg budak yg baik.. sewaktu ibu jaga syahmi kt ward tu, ibu dapat ramai kenalan yg anak mereka jugak admitted kt ward tu.. tp bukanlah kes mcm syahmi, anak mereka kebanyakannye kuning atau jaundice atau demam panas... deorang baik sesangat ngan ibu.. setiap kali ade je yg dh boleh balik mesti deorang dtg bilik kite dan berpesan kt ibu supaya jaga syahmi elok2.. syahmi ni anak bertuah.. murah rezeki.. sejuk hati ibu...

akhirnyee tanggal 20th OCT syahmi dpt balik umah.. setelah ibu confidence bg susu kt syahmi.. setelah beberape hari ibu dok kat hospital tu teman syahmi.. itupun ibu tipu doctor sbb sebenarnyee ibu xpandai sgt, tp sbb nk bawk blk syahmi ibu tipu.. skrg syahmi dh pandai kan… pas tu sehari sblm syahmi balik jantung syahmi laju, doctor xbenarkan ibu bawak balik syahmi lagi, utk observation.. tapi ibu berkeras nk bwk blk jugak sbb klu dok kt sane nnt syahmi jd bahan experiment dan ibu risau klu ibu xboleh bawak balik syahmi smpi bile2… doctor tu mengalah.. dan akhirnyee syahmi boleh balik umah…gembiranyee hati ibu dpt bwk balik syahmi.. sempat lagi ibu singgah tesco beli baju, susu dan beberape kelengkapan syahmi.. yela ibu xbuat persiapan sgt utk syahmi setelah tau keadaan syahmi dlm perut dulu.. ape yg sempat dibeli sebelum tu jee.. tp xpe nnt kite g beli byk2 yee… itulah ceritanyee dari syahmi kt NICU, HDU smpi lah ke ward.. nanti ibu up date pulak cte syahmi yg senang diajar sbb dh pandai gune botol biasa utk menyusu… syg syahmi sgt2… syahmi mmg xmenyusahkan ibu kan..

ini ibu abadikan gambar syahmi sewaktu berada kt neonatal ward..



ni pulak gambar syahmi waktu dh bersiap nk blk umah kite...



13 comments:

Salina@IbuAqil said...

Hi3!!! Syahmi mmg comel.. Sgguh cik ina x tipu.. Dia bijak mcm ibu dia.. ;) U go boy..

ibu nabil syahmi said...

thanx acin ina... ibu syahmi mmg bijak pn... huahuahua...

deq su said...

hee hee sempat lagi angkat bakul sendiri tu... saya suka ibu macam nie. always +ve.. mesti syahmin seronok dapat abg yg baik macam abg nabil kan..

ibu nabil syahmi said...

deq su: saye nii mg happy go lucky, cume lepas dpt berite pasal syahmi jee jd syahdu, tp xpe sbb skrg ni dh ok blk.. mmg bertuah rasenyee sbb dpt anak sulung cam tu.. terime dan sayang adik nyee walau ape jue keadaan..

|| NaFiRaa || said...

moga syahmi kuat semangat yer sayang.. ibu syahmi mesti bangga dengan syahmi.. untie pon bangga sangat2 dengan syahmi..

geramnye tengok pipi dia.. nak teom2 jek!!

ibu nabil syahmi said...

thanx auntie fira.. mmg ibu bangga pn.. ibu ni hari2 dok tium pipi die.. smpi die marah sbb asik tium jee.. abg nye pn same.. hehe..

armouris said...

lagi info tentang jantung berlubang di SIHAT SELALU - Bayi Jantung Berlubang

anisalya said...

comel sangat. lena je dia tidur. my SIL 3rd child dia sumbing. tp dh jalani operation dan tak nampak dah sumbingnya. anak2 ni istimewa. semoga syahmi kuat smgt.

muahhs utk syahmi.

ibu nabil syahmi said...

thanx anisalya.. nnt syahmi pn akan jalani operation.. moge2 semua nye dipermudahkan...

oakleyses said...

jordan pas cher, chanel handbags, nike outlet, michael kors pas cher, kate spade outlet, replica watches, longchamp pas cher, nike free, jordan shoes, christian louboutin shoes, nike free run, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, polo ralph lauren, ugg boots, christian louboutin uk, air max, louis vuitton outlet, ugg boots, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet online, burberry pas cher, prada outlet, nike air max, gucci handbags, sac longchamp pas cher, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, louis vuitton, uggs on sale, tiffany and co, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, louis vuitton, longchamp outlet, replica watches, nike roshe, polo outlet, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin, christian louboutin outlet, tory burch outlet

oakleyses said...

lululemon canada, nike air max, burberry outlet, oakley pas cher, burberry handbags, coach outlet store online, kate spade, michael kors outlet, michael kors, nike air force, true religion jeans, true religion outlet, michael kors, polo lacoste, nike tn, new balance, abercrombie and fitch uk, michael kors outlet, uggs outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, michael kors outlet online, replica handbags, coach outlet, true religion outlet, coach purses, nike free uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, michael kors outlet online, north face, uggs outlet, converse pas cher, hogan outlet, nike air max uk, hollister pas cher, sac hermes, nike roshe run uk, hollister uk, nike air max uk, true religion outlet, timberland pas cher, vans pas cher, ray ban pas cher, guess pas cher, ray ban uk

oakleyses said...

ipad cases, beats by dre, iphone 6 cases, ferragamo shoes, wedding dresses, hollister clothing, p90x workout, instyler, asics running shoes, nike huaraches, hermes belt, north face outlet, s6 case, babyliss, nfl jerseys, hollister, iphone 6 plus cases, insanity workout, ralph lauren, iphone cases, iphone 6s plus cases, bottega veneta, new balance shoes, longchamp uk, iphone 6s cases, giuseppe zanotti outlet, nike roshe run, mont blanc pens, herve leger, oakley, lululemon, timberland boots, nike air max, iphone 5s cases, ghd hair, valentino shoes, louboutin, nike trainers uk, celine handbags, north face outlet, baseball bats, vans outlet, abercrombie and fitch, chi flat iron, soccer jerseys, mac cosmetics, mcm handbags, soccer shoes, jimmy choo outlet, reebok outlet

oakleyses said...

supra shoes, marc jacobs, canada goose, converse outlet, toms shoes, ugg uk, ugg pas cher, canada goose outlet, canada goose, nike air max, louis vuitton, karen millen uk, doudoune moncler, converse, louis vuitton, vans, gucci, montre pas cher, moncler outlet, canada goose uk, canada goose outlet, moncler, pandora jewelry, barbour uk, moncler outlet, juicy couture outlet, louis vuitton, canada goose, pandora uk, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, links of london, louis vuitton, louis vuitton, hollister, swarovski, canada goose outlet, ray ban, moncler, ugg, barbour, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, pandora charms, moncler uk, pandora jewelry, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, lancel