Tuesday, 15 November 2011

SaAt2 SyahMi Di HDU


SYAHMI
Kisah kali ini ibu nak cte kan pulak pengalaman ibu sewaktu syah mi berada di HDU. Ibu tak nak satu pn kisah saat kehadiran syahmi di dalam hidup ibu hilang dan lenyap begitu sahaja. Ibu nak abadikan semua kenangan saat pahit manis ibu dan syahmi serta ayah dan abg nabil sewaktu menerima kehadiran syahmi dalam hidup kami. Ibu juga nak abadikan bagaimana kuatnyee anak ibu berjuang utk terus hidup bersama ibu, ayah dan abg nabil. Ibu juga nak syahmi tahu betapa berharganyee syahmi pada kami.. syahmi lah pengarang jantung, buah hati, permata kami semua.

Tanggal 8/10/2011… ibu dibenarkan doctor utk discharge setelah keadaan ibu stabil dan setelah lebih 48 jam dioperated. Pertama ibu rasa sayu dan sedih sgt2 sbb kalau ibu dh boleh balik umah, maksudnyee ibu kene tinggalkan syahmi sendirian di hospital. Ibu xboleh bawak syahmi balik lagi sbb keadaan syahmi masih xstabil waktu tu…hat ibu jadi xkeruan… berbelah bahagi antara abang nabil dan juga syahmi. Semalam abg nabil nangis2 tepon ibu. Die ckp die nk ibu.. die rindu kat ibu.. die nangis sampia muntah2.. die nangis ibu pun nangis same.. ibu rase nak terbang pergi ambik abg nabil.. tapi klu ibu pergi ambik abg nabil nnt syahmi pulak bersendirian kt hospital.. sedihnyee ibu waktu tuu.. xtau nak ngadu kt sape.. malam tu ibu xtdo mengenangkan kedua2 anak ibu. Ibu tgk ayah lena tdo sebelah ibu, yelah ayah penat dh 5hari melayan kerenah ibu kt hospital.. ok sambung balik cter td, pagi sabtu tu setelah semuanyee selesai, ibu pergi jenguk syahmi kt NICU, terkejut ibu syahmi dh xde kt tmpt smlm, rupenyee syahmi dh ditransfer ke HDU… sbb ape???? Sbb syahmi dh stabil ckit.. syahmi cume memerlukan nasal pronged jee, iaitu oksigen kt hidung jee, xpayah pakai oksigen box lagi.. oksigen syahmi pun menunjukkan 96-100%.. anak ibu mmg kuat.. ibu tgk syahmi tdo je kt HDU tuu.. xbyk ragam pn.. sayu hati ibu mengenangkan ibu kene balik umah dan meninggalkan syahmi sendirian kt hospital. Tapi xpe hari2 ibu ngan ayah akan jenguk syahmi.. ibu dh janji.. dan memang hari2 pn ibu jenguk syahmi, sampai nurse pn risau tgk ibu, die suruh ibu jaga diri ibu gak, camne ibu nak jaga diri ibu kalau ibu susah hati tinggalkan syahmi kt hospital tuu. Ibu xpeduli, walaupn tmpt jahit ibu sakit, ibu ttp jenguk syahmi hari2. Pagi2 ibu suruh ayah hantar ibu pastu tgh hari ibu suruh ayah ambik ibu. Ptg ibu suruh ayah jenguk syahmi sblm blk keje..ibu ngan ayah xtinggalkan syahmi sendirian.. 

Syahmi ingat tak??? Hari2 ibu nangis tepi syahmi.. menitik2 air mata ibu.. ibu sedih sgt2.. hati ibu xkeruan.. pastu syahmi pun nangis same2 ngan ibu. Jenuh ibu pujuk syahmi, syahmi xnk diam gak, sampai akhirnyee nurse kt sane mengalah dan menyerahkan syahmi dalam dakapan ibu.. barulah syahmi diam… syahmi tgk jee muke ibu.. mesti syahmi teringin sgt nk duduk dalam dakapan ibu seperti mane anak2 yg lain kan.. xpe bile syahmi sihat ibu akan sentiasa peluk syahmi.. xkan ibu tinggalkan syahmi kecuali urusan keje ibu nak.. dan itu yg ibu lakukan skrg kan… ibu sentiasa ade bersama syahmi.. kalau syahmi nangis ibu peluk syahmi.. smpi syahmi xnk kt ayah, klu ayah pujuk syahmi pn syahmi ttp nangis smpi ibu yg dtg pujuk syahmi.. manje nyee syahmi nagn ibu kan.. ibu bangga sgt2 sbb syahmi manje ngan ibu.. syahmi tau tak?? Syahmi cume memerlukan bantuan oksigen 4 hari jee,pastu syahmi dpt bernafas sendiri.. syahmi mmg kuat.. doctor sendiri pn ckp baby ni mmg sgt2 kuat.. ibu sedih kenapalah ibu xsekuat syahmi.. mulai saat itu ibu terus bertekad utk same2 kuat ngan syahmi.. ibu nak jaga syahmi dan melihat syahmi membesar di depan mata ibu.. ibu nak bersama2 susah senang ngan syahmi.. semoga impian ibu tercapai nak.. syahmi kt HDU pn smpi hari yg kesepuluh jee, pas tu syahmi ditransfer ke ward neonate.. syahmi mmg kuat.. ibu bangga sgt2 ngan syahmi.. pengalaman sewaktu bersama2 syahmi kt NICU xkn ibu lupakan seumur hidup ibu.. syahmi lah kekuatan ibu…

Syahmi tau tak ibu sedih sgt2..ibu tau ade yg ckp ibu xleh terima syahmi sbb keadaan syahmi cam ni.. ibu mane yg xterime anak, walau buruk mane sekalipun syahmi ttp darah daging ibu.. benih yg terhasil dari perkongsian kasih ayang antara ayah dan ibu.. zuriat ibu sendiri.. sedihnye ibu bile ade yg beranggapan begitu.. xpelah mungkin anak2 mereka semua sihat2 belaka.. doakanlah kesihatan anak mereka yee.. ape yg ibu risaukan cume keadaan organ dalam syahmi.. ibu takut syahmi xmampu menanggung kesakitan operation suatu hari nnt.. ibu takut nk menghadapi saat syahmi dimasukkan ke hospital dan dioperate.. hati ibu mane yg xsedih kalau anak mereka sakit??? Tapi xpe, sbb ibu tau syahmi kuat.. syahmi mampu menempuhi semua itu kan.. ibu akan ade bersame2 syahmi andainyee satu hari nnt syahmi dioperate.. ibu akan jaga syahmi dan bg semangat kt syahmi yee.. 

Ibu akan abadikan gambar2 ayahmi kt HDU utk dijadikan kenangan di sini.. somoga suatu hari nnt syahmi dpt melihat sendiri betapa kuatnyee syahmi.. semoga dirimu terus kuat utk menempuhi hari2 mendatang nak.. ingat pesan ibu ibu, ayah ngan abang nabil sentiasa ade bersame2 syahmi.. kite kene same2 kuat utk hidup bersame2..







nnt ibu akan ceritakan pengalaman syahmi sewaktu di ward neonatal  dan kejayaan2 syahmi yg membuatkan ibu tersenyum..

9 comments:

deq su said...

saya suka syahmin.. comel..nak sangat peluk dia.. saya doakan dia akan menjadi anak yang terhebat. amin

ibu nabil syahmi said...

thanx... doakan syahmi yee..

Ati Masrif said...

salam,

semoga syahmi terus kuat
dan sihat seperti bayi yang lain

pada ibu kuatkan semangat
dan terus berdoa kepada Allah

p/s: nama dah hampir serupa dgn
anak bongsu kak ati 'NorSyahmi Daniel'

Salina@IbuAqil said...

Syahmi mmg kuat! Malu cik ina kalo acik x kuat mcm syahmi.. Sama2 kita brjuang utk trus hidup ye syg.. ;) acik x sihat ni.. Sakit gg uwawqwaaaaaaaaa!!!

ibu nabil syahmi said...

cian acik ina... syahmi doakan acik yee...

Ati: thanx.. kebetulan dekat ame anak kite yee..

oakleyses said...

jordan pas cher, chanel handbags, nike outlet, michael kors pas cher, kate spade outlet, replica watches, longchamp pas cher, nike free, jordan shoes, christian louboutin shoes, nike free run, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, polo ralph lauren, ugg boots, christian louboutin uk, air max, louis vuitton outlet, ugg boots, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet online, burberry pas cher, prada outlet, nike air max, gucci handbags, sac longchamp pas cher, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, louis vuitton, uggs on sale, tiffany and co, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, louis vuitton, longchamp outlet, replica watches, nike roshe, polo outlet, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin, christian louboutin outlet, tory burch outlet

oakleyses said...

lululemon canada, nike air max, burberry outlet, oakley pas cher, burberry handbags, coach outlet store online, kate spade, michael kors outlet, michael kors, nike air force, true religion jeans, true religion outlet, michael kors, polo lacoste, nike tn, new balance, abercrombie and fitch uk, michael kors outlet, uggs outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, michael kors outlet online, replica handbags, coach outlet, true religion outlet, coach purses, nike free uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, michael kors outlet online, north face, uggs outlet, converse pas cher, hogan outlet, nike air max uk, hollister pas cher, sac hermes, nike roshe run uk, hollister uk, nike air max uk, true religion outlet, timberland pas cher, vans pas cher, ray ban pas cher, guess pas cher, ray ban uk

oakleyses said...

ipad cases, beats by dre, iphone 6 cases, ferragamo shoes, wedding dresses, hollister clothing, p90x workout, instyler, asics running shoes, nike huaraches, hermes belt, north face outlet, s6 case, babyliss, nfl jerseys, hollister, iphone 6 plus cases, insanity workout, ralph lauren, iphone cases, iphone 6s plus cases, bottega veneta, new balance shoes, longchamp uk, iphone 6s cases, giuseppe zanotti outlet, nike roshe run, mont blanc pens, herve leger, oakley, lululemon, timberland boots, nike air max, iphone 5s cases, ghd hair, valentino shoes, louboutin, nike trainers uk, celine handbags, north face outlet, baseball bats, vans outlet, abercrombie and fitch, chi flat iron, soccer jerseys, mac cosmetics, mcm handbags, soccer shoes, jimmy choo outlet, reebok outlet

oakleyses said...

supra shoes, marc jacobs, canada goose, converse outlet, toms shoes, ugg uk, ugg pas cher, canada goose outlet, canada goose, nike air max, louis vuitton, karen millen uk, doudoune moncler, converse, louis vuitton, vans, gucci, montre pas cher, moncler outlet, canada goose uk, canada goose outlet, moncler, pandora jewelry, barbour uk, moncler outlet, juicy couture outlet, louis vuitton, canada goose, pandora uk, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, links of london, louis vuitton, louis vuitton, hollister, swarovski, canada goose outlet, ray ban, moncler, ugg, barbour, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, pandora charms, moncler uk, pandora jewelry, wedding dresses, canada goose jackets, hollister, lancel